ابزارهای مالی مفقوده در بازار سرمایه ایران
ابزارهای مالی مفقوده در بازار سرمایه ایران
بازار سرمایه ایران در سالهای اخیر رشد کمی قابلتوجهی را چه از حیث ارزش بازار و چه از نظر تعداد بازیگران و نقدینگی واردشده به آن تجربه کرده است، اما متأسفانه از منظر توسعه و معرفی ابزارهای مالی جدید، تغییرات متناسبی را آن گونه که باید شاهد نبوده است.
ساختار بازار سرمایه در ایران، با وضعیت فعلی که فقط امکان خرید و فروش سهام (آن هم عمدتاً به صورت نقدی) را برای سرمایهگذاران خرد فراهم میسازد به گونهای است که جز در مواقع صعودی بودن بازار نمیتوان از آن انتظار سودآوری داشت، حال آن که در سایر کشورهای دنیا استفاده از ابزار فروش استقراضی (Short Selling) به دارنده آن این امکان را میدهد که با پیشبینی صحیح، از منفی بودن بازار نیز به نفع خود استفاده کند. اما در بازار سرمایه ایران با توجه به فقدان این ابزار، از دی ماه سال گذشته (یا حتی از همین ابتدای امسال) تا کنون که بازار روند منفی در پیش گرفته است به ندرت کسی را میتوان یافت که سود کرده باشد. به عبارتی برای سود کردن در بازار سرمایه ایران گویی هیچ چارهای نیست جز این که روند بازار (و تبعاً شاخص کل) صعودی باشد!
البته ابزار سود کردن در شرایط بازار منفی در دنیا تنها به فروش استقراضی محدود نمیگردد و با استفاده از ابزارهای مشتقهای همچون اوراق آتی ا(Futures) و اختیارات خرید و فروش ا(Options) نیز میتوان به این مقصود دست یافت. بدین لحاظ، اگر چه اوراق آتی سهام پس از یک دوره تعطیلی، چند صباحی است که مجدداً در بازار سرمایه ایران راهاندازی شدهاند، اما تا کنون با استقبال سرمایهگذاران روبهرو نشدهاند که از دلایل آن میتوان به موجود بودن این اوراق صرفاً برای چند نماد خاص، عدم امکان خرید و فروش آنها توسط صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانها، نزدیک بودن تاریخ سررسید اِعمال این اوراق (نبود اوراق با سررسیدهای طولانیتر) در کنار تجربه ناموفق بازار آتی سکه در سنوات گذشته و انواع دستکاریها و مداخلات گاه و بیگاه موجود در آن اشاره نمود (که نهایتاً نیز به کلی این بازار را از رونق انداخت و جذابیت آن را از بین برد).
از طرفی صندوقهای سرمایهگذاری نیز برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه ایران با محدودیتهای بسیاری روبهرو هستند که از جمله آنها میتوان به محدودیتهای وزنی شرکتها و صنایع مختلف در ترکیب سبد سهام آنها و نیز عدم امکان خرید اعتباری اشاره نمود که باعث از بین رفتن جذابیت این صندوقها برای افراد غیرحرفهای-اما-ریسکپذیر شده است. به عبارتی تمام صندوقهای سرمایهگذاری موجود در ایران کم و بیش از درجه ریسکپذیری یکسان (و نسبتاً اندکی) برخوردار هستند (به عنوان مثال، جای خالی صندوقهای خطرپذیر یا پوشش ریسک محسوس است).
خلاصه آن که در شرایط فعلی، ابزارهای مبادله و توزیع ریسک در بازار سرمایه ایران ناکافی هستند. البته ابرازهای مالی جدید در دنیا صرفاً به بازار سرمایه محدود نمیشوند و سراغ عدهای از آنها را باید در بازار پول گرفت. معهذا از آنجا که (با توجه به تجربه گذشته) به نظر میرسد که بازار پول در ایران (شاید به دلیل قدمت بیشتر خود) از اینرسی بیشتری در برابر تغییرات و نوآوریها برخوردار است، فعلاً از آن مقوله صرفنظر میشود.
منبع: Economic